دیابت نوع 2 چیست؟علائم-خطرات و راههای درمان
دیابت نوع 2 چیست؟علائم-خطرات و راههای درمان :هنگامی که شما به این بیماری مبتلا هستید، بدن شما در تبدیل کربوهیدرات های موجود در غذا به انرژی ضعیف عمل می کند. این باعث می شود که قند در خون شما جمع شود. با گذشت زمان، خطر ابتلا به بیماری قلبی، نابینایی، آسیب عصبی و اندامها و سایر شرایط جدی را افزایش میدهد. این بیماری افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار می دهد و علائم اولیه خفیف است. حدود 1 نفر از هر 3 نفر مبتلا به دیابت نوع 2 نمی دانند که به آن مبتلا هستند.
علائم دیابت
افراد مبتلا به دیابت نوع 2 اغلب هیچ علامتی ندارند. وقتی ظاهر می شوند، یکی از اولین ها ممکن است تشنه شدید باشد. سایر موارد عبارتند از خشکی دهان، اشتهای بیشتر، ادرار کردن زیاد – گاهی اوقات به اندازه هر ساعت – و کاهش یا افزایش وزن غیرعادی.
با افزایش سطح قند خون، ممکن است مشکلات دیگری مانند سردرد، تاری دید و خستگی داشته باشید.
نشانه های مشکلات جدی دیابت
در بسیاری از موارد، دیابت نوع 2 تا زمانی که آسیب جدی به سلامتی شما وارد نکند، کشف نمی شود. برخی از پرچم های قرمز عبارتند از:
- بریدگی ها یا زخم هایی که دیر التیام می یابند
- عفونت های قارچی مکرر یا عفونت های مجاری ادراری
- خارش پوست به خصوص در ناحیه کشاله ران
تاثیر دیابت نوع 2 بر روابط جنسی
دیابت می تواند به رگ های خونی و اعصاب دستگاه تناسلی شما آسیب برساند. این می تواند منجر به از دست دادن احساس شود و ارگاسم را سخت کند. زنان نیز مستعد خشکی واژن هستند. از هر 3 مبتلا به دیابت، 1 نفر دچار نوعی مشکل جنسی است. بین 35 تا 70 درصد از مردانی که به این بیماری مبتلا هستند، حداقل درجاتی از ناتوانی جنسی در طول زندگی خود خواهند داشت.
عوامل خطراک دیابت که می توانید کنترل کنید
برخی از عادات بهداشتی و شرایط پزشکی مرتبط با سبک زندگی شما می تواند احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد، از جمله:
- اضافه وزن به خصوص در ناحیه کمر
- سبک زندگی کاناپه سیب زمینی
- سیگار کشیدن
- مصرف زیاد گوشت قرمز، گوشت فرآوری شده، لبنیات پرچرب و شیرینی جات
- سطح ناسالم کلسترول و تری گلیسیرید
عوارض غیر قابل کنترل دیابت نوع 2، از جمله:
نژاد یا قومیت: اسپانیاییها، آفریقاییتبارها، بومیان آمریکایی و آسیاییها بیشتر به آن مبتلا میشوند.
سابقه خانوادگی دیابت: داشتن والدین یا خواهر یا برادر مبتلا به دیابت شانس شما را افزایش می دهد.
سن: 45 سال و بالاتر خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.
هرچه عوامل خطر بیشتری داشته باشید، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 بیشتر می شود.
عوامل خطرناک دیابت برای زنان
در صورتی که:
در دوران بارداری دیابت بارداری داشتید
نوزادی به دنیا آورد که بیش از 9 پوند وزن داشت
سندرم تخمدان پلی کیستیک داشت
نقش انسولین در بدن
در یک فرد سالم، انسولین به تبدیل غذا به انرژی کمک می کند. معده شما کربوهیدرات ها را به قند تجزیه می کند. آنها وارد جریان خون می شوند و لوزالمعده شما را وادار می کنند تا هورمون انسولین را به مقدار مناسب ترشح کند. این به سلول های شما کمک می کند تا از قند برای سوخت استفاده کنند.
اختلالات متابولیسم در دیابت نوع2
در دیابت نوع 2، سلول های شما نمی توانند قند را به درستی استفاده کنند. یعنی مقدار زیادی از آن در خون شما وجود دارد. اگر شرایطی به نام مقاومت به انسولین دارید، بدن شما این هورمون را میسازد، اما سلولهای شما آنطور که باید از آن استفاده نمیکنند یا به آن پاسخ نمیدهند. اگر برای مدتی به دیابت نوع 2 مبتلا بوده اید اما آن را درمان نکرده اید، پانکراس شما انسولین کمتری تولید می کند.
علائم دیابت نوع 2
دیابت چگونه تشخیص داده می شود؟پزشک مقداری خون می گیرد و آزمایش A1c را انجام می دهد. میانگین سطح قند خون شما را در 2 تا 3 ماه گذشته نشان می دهد. اگر قبلاً علائمی دارید، ممکن است یک آزمایش تصادفی قند خون به شما بدهند، که نشان می دهد سطح فعلی شما چقدر است.
رژیم غذایی افراد دیابتی
با تغییر رژیم غذایی و کاهش وزن اضافی می توانید سطح قند خون را کنترل کنید. این نیز خطر عوارض شما را کاهش می دهد. کربوهیدرات های موجود در رژیم غذایی خود را با دقت دنبال کنید. مقدار آن را در هر وعده غذایی یکسان نگه دارید، مراقب میزان چربی و پروتئینی که می خورید باشید و کالری را کاهش دهید. از پزشک خود بخواهید که شما را به یک متخصص تغذیه معرفی کند تا به شما در انتخاب سالم و برنامه غذایی کمک کند.
نقش ورزش در دیابت
ورزش منظم، مانند تمرینات قدرتی یا پیاده روی، استفاده بدن شما از انسولین را بهبود می بخشد و می تواند سطح قند خون را کاهش دهد. فعال بودن همچنین به خلاص شدن از شر چربی بدن، کاهش فشار خون و محافظت از شما در برابر بیماری قلبی کمک می کند. سعی کنید در اکثر روزهای هفته 30 دقیقه فعالیت متوسط داشته باشید.
تاثیر استرس بر دیابت نوع 2
استرس می تواند فشار خون و قند خون شما را افزایش دهد. برخی از مردم برای آن کاری انجام نمی دهند. دیگران برای کنار آمدن با آن به غذا روی می آورند. در عوض، تکنیکهای آرامسازی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یا تجسم را تمرین کنید. صحبت با یک دوست، یکی از اعضای خانواده، مشاور یا یک رهبر مذهبی می تواند کمک کننده باشد. اگر نمی توانید آن را شکست دهید، با پزشک خود تماس بگیرید.
مصرف داروهای خوراکی در دیابت
اگر رژیم غذایی و ورزش نمی تواند قند خون شما را تامین کند
تحت کنترل، پزشک شما ممکن است دارو اضافه کند. انواع مختلفی از قرص های دیابت موجود است. آنها اغلب با هم ترکیب می شوند. برخی از آنها با گفتن پانکراس شما برای تولید انسولین بیشتر کار می کنند. برخی دیگر به بدن شما کمک می کنند تا بهتر از آن استفاده کند یا هضم نشاسته را مسدود می کند. مقداری تجزیه آهسته انسولین داروهای خوراکی جدیدتر به بدن شما کمک می کنند تا قند بیشتری دفع کند.
مصرف انسولین: این فقط برای نوع 1 نیست
پزشک ممکن است در اوایل درمان انسولین تجویز کند و آن را با قرص ها ترکیب کند. همچنین می تواند به افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که دچار “نارسایی سلول های بتا” می شوند، کمک کند. این بدان معناست که سلولهای لوزالمعده وقتی قند خون بالا است دیگر انسولین نمیسازند. اگر این اتفاق بیفتد، انسولین بخشی از برنامه روزانه شما خواهد شد.
داروهای غیر تزریقی انسولین
داروهایی به نام غیر تزریقی انسولین برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در دسترس است. این مواد تزریقی باعث می شود بدن شما برای کنترل سطح قند خون انسولین بسازد.
چرا آزمایش قند خون اهمیت دارد؟
پزشک می تواند نحوه استفاده از گلوکز متر را برای بررسی قند خون به شما نشان دهد. این به شما امکان می دهد بدانید برنامه درمانی شما چگونه کار می کند. تعداد دفعات و زمان انجام آزمایش بر اساس میزان کنترل دیابت شما، نوع درمانی که استفاده می کنید و میزان پایداری قند خون شما بستگی دارد. زمانهای معمول آزمایش زمانی است که از خواب بیدار میشوید، قبل و بعد از غذا و ورزش و قبل از خواب.
ناراحتی های قلبی و عروقی
اگر دیابت را با یک رژیم غذایی سالم و ورزش درمان نکنید، نسبت به افرادی که این پلاک را ندارند، احتمال بیشتری برای ایجاد پلاک در شریان های خود دارید. این ماده چسبنده جریان خون را کند می کند و خطر لخته شدن خون را افزایش می دهد. منجر به سخت شدن شریان ها (به نام تصلب شرایین) می شود که احتمال حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش می دهد. از هر 3 نفر مبتلا به دیابت، 2 نفر بر اثر بیماری قلبی می میرند.
عوارض کلیوی دیابت نوع2
هر چه مدت طولانی تری دیابت داشته باشید، احتمال ابتلا به بیماری مزمن کلیوی بیشتر می شود. دیابت عامل اصلی نارسایی کلیه است. حدود نیمی از موارد جدید مقصر است. کنترل قند خون، فشار خون و کلسترول می تواند خطر ابتلا به این عارضه را کاهش دهد. آزمایشات و داروها سالانه می توانند بیماری را کند کرده و کلیه های شما را سالم نگه دارند.
دیابت و مشکلات چشمی
قند خون بالا می تواند به رگ های خونی کوچکی که اکسیژن و مواد مغذی را به شبکیه، بخش مهمی از چشم شما می رساند، آسیب برساند. این به عنوان رتینوپاتی دیابتی شناخته می شود و می تواند منجر به از دست دادن بینایی شود. این علت اصلی موارد جدید نابینایی در افراد بین 20 تا 74 سال است. تجمعات خون یا خونریزی در شبکیه چشم در این تصویر قابل مشاهده است.
درد عصب دیابتی
با گذشت زمان، دیابت کنترل نشده و قند خون بالا می تواند باعث آسیب عصبی شود. علائم شامل سوزن سوزن شدن، بی حسی، درد، و احساس سوزن سوزن شدن – اغلب در انگشتان دست، دست ها، انگشتان پا یا پاها است. آسیب قابل جبران نیست، اما درمان هایی وجود دارد. کنترل دیابت می تواند به جلوگیری از آسیب بیشتر کمک کند.
صدمات دیابت به پا می تواند عوارض زیادی داشته باشد
آسیب عصب دیابتی می تواند احساس پاهای شما را سخت کند. ممکن است متوجه زخم ها نشوید. در عین حال، سخت شدن رگ ها باعث کاهش جریان خون در ناحیه می شود. حتی یک آسیب کوچک می تواند باعث زخم پا و قانقاریا شود. در موارد شدید، عفونت می تواند منجر به قطع عضو شود.
تاثیر دیابت نوع 2 بر دندان ها و لثه ها
سطح بالای قند خون می تواند باکتری هایی را که پلاک می سازند تغذیه کند. تجمع پلاک منجر به حفره، پوسیدگی دندان و بیماری لثه می شود. بیماری شدید لثه می تواند باعث از دست دادن دندان شود. لثه ها و بافت ها و استخوان هایی که دندان ها را در جای خود نگه می دارند ضعیف می کند. این باعث می شود که عفونت نیز راحت تر شود.
راههای پیشگیری از دیابت نوع 2
یکی از شگفت انگیزترین چیزها در مورد دیابت نوع 2 این است که می توانید از آن اجتناب کنید. برای کاهش خطر، دستورالعمل های مشابهی را برای پیشگیری از بیماری قلبی دنبال کنید:
رژیم غذایی سالم داشته باشید.
5 روز در هفته به مدت 30 دقیقه ورزش کنید.
در وزن سالم بمانید.
در مورد آزمایش پیش دیابت با پزشک خود صحبت کنید.
افراد مبتلا به پیش دیابت می توانند با تغییر شیوه زندگی و دارو از ابتلا به دیابت جلوگیری کنند.