مجله خبری اوج کده را دنبال کنید ...

صفحه نمایش QD-OLED چیست؟

امین پناهی زاده

امین پناهی زاده

متاهل و عاشق همسرم ورزشکار و مدیر باشگاه بدنسازی مستر المپیا کوهدشت

بازار تلویزیون پر از انواع مختلف نمایشگر و ویژگی هایی است که ادعا می کنند کیفیت تصویر عالی را ارائه می دهند. و اکنون، برای سردرگمی بیشتر مصرف کنندگان، فناوری صفحه نمایش جدیدی به نام QD-OLED یا QD Display وارد شده است.

بهترین های دو جهان QD

همانطور که از نام آن پیداست، QD-OLED یک فناوری نمایشگر هیبریدی است که عناصر OLED را می گیرد و آنها را با نقاط کوانتومی ترکیب می کند. سامسونگ قصد دارد نمایشگری تولید کند که مزایای فناوری OLED را حفظ کند و در عین حال یکی از معایب اصلی آن را برطرف کند.
 
در چند سال گذشته، تلویزیون‌های OLED با ارائه رنگ‌های مشکی بی‌نقص، نسبت کنتراست تقریباً بی‌نهایت و زوایای دید وسیع، با موفقیت خود را به عنوان پیشرو در کیفیت تصویر تثبیت کرده‌اند. با این حال، روشنایی نسبتاً پایین‌تری نسبت به پنل‌های LCD با نور پس‌زمینه LED دارند. این امر عملکرد HDR آنها را مختل می کند و اگر تلویزیون خود را در اتاقی با نور خوب یا آفتابگیر قرار دهید می تواند مشکل ساز شود.
برای حل این مشکل، سامسونگ تصمیم گرفت از فناوری نقاط کوانتومی استفاده کند، چیزی که قبلاً در تلویزیون‌های QLED و Neo QLED خود استفاده می‌کرد. لایه ای از نقاط کوانتومی در تلویزیون های QLED دقت رنگ آنها را بهبود می بخشد و به ارائه طیف رنگی گسترده کمک می کند. اما هنگامی که با پنل های OLED استفاده می شود، یک مزیت اضافی دارد: افزایش روشنایی.

صفحه نمایش QD-OLED چگونه کار میکند؟

مانیتور های qd
طبق گفته Samsung Display، یک صفحه نمایش QD-OLED دارای سه جزء اصلی است: یک لایه TFT که شامل یک مدار الکترونیکی برای عبور جریان از مواد OLED است، یک لایه از مواد OLED آبی که نور آبی تولید می کند و یک لایه از نقاط کوانتومی.
هنگامی که نور آبی هر پیکسل از لایه نقطه کوانتومی عبور می کند، زیر پیکسل های سبز و قرمز ایجاد می شود که با ترکیب با زیرپیکسل آبی، مدل رنگی RGB را تشکیل می دهند. در این مدل رنگی، قرمز، آبی و سبز با هم اضافه می شوند تا رنگ های دیگری را برای تصاویری که در تلویزیون خود می بینید تولید کنند.
با استفاده از نقاط کوانتومی به جای فیلتر رنگی برای تبدیل رنگ، عملا هیچ انرژی نوری از بین نمی رود. این باعث می شود صفحه نمایش روشن تری نسبت به پنل های تلویزیون OLED سنتی داشته باشید. و از آنجایی که پنل‌های QD-OLED دارای پیکسل‌های خود تابشی هستند، می‌توان پیکسل‌های جداگانه را کم‌رنگ کرد تا سطح سیاه کاملی به دست آید. به لطف سیاهی عمیق و روشنایی بالا، پنل های QD-OLED می توانند عملکرد HDR قابل توجهی بهتری نسبت به OLED های سنتی ارائه دهند.
سامسونگ می‌گوید نمایشگرهای QD-OLED می‌توانند به نسبت کنتراست بالای 1000000:1 دست یابند، طیف رنگی گسترده‌ای را ارائه می‌دهند و زوایای دید عالی دارند. پیشرفت‌های اضافی که توسط این شرکت انجام شده است همچنین نمایشگر را قادر می‌سازد تا با تابش خیره کننده بهتر مبارزه کند و قرار گرفتن در معرض طول موج‌های مضر نور آبی را کاهش دهد.

QD-OLED در مقابل OLED

مانیتور سامسونگ
اگرچه نمایشگرهای QD-OLED برخی از مزایای موجود با پنل‌های OLED را ارائه می‌دهند و ساختاری تا حدودی مشابه دارند، اما دو تفاوت کلیدی در نحوه عملکردشان دارند. اول، همانطور که گفته شد، نمایشگرهای QD-OLED فقط از مواد OLED آبی استفاده می کنند که نور آبی تولید می کند. از سوی دیگر، پنل های تلویزیون OLED دارای مواد OLED قرمز، سبز و آبی هستند. این مواد برای ایجاد یک نور سفید ساندویچ می شوند که به عنوان منبع نور برای هر پیکسل عمل می کند. به همین دلیل است که پنل‌های OLED مورد استفاده در تلویزیون‌های مدرن، OLED سفید نیز نامیده می‌شوند.
تفاوت دوم این است که چگونه پنل های QD-OLED و OLED منبع نور اولیه خود را برای تولید رنگ های دیگر تبدیل می کنند. به جای نقاط کوانتومی مورد استفاده در پنل های QD-OLED، پنل های OLED از فیلتر رنگی استفاده می کنند که نور سفید را به رنگ های قرمز، سبز، آبی و سفید تبدیل می کند. سپس اینها برای ساختن رنگ های دیگر اضافه می شوند. با این حال، این فیلتر رنگی به اندازه نقاط کوانتومی کارآمد نیست و مقداری از انرژی نور از بین می رود و روشنایی پانل را کاهش می دهد.
در حالی که این تغییرات به نمایشگرهای QD-OLED کمک می‌کند و به طور بالقوه روشنایی بالاتر، طیف رنگی گسترده‌تر و رنگ‌های واقعی‌تری را ارائه می‌دهند، پنل‌ها همچنان در معرض سوختن هستند. معمولاً با پنل‌های OLED مرتبط است، و از آنجایی که پنل‌های QD-OLED از مواد ارگانیک نیز استفاده می‌کنند، به مرور زمان تخریب می‌شوند و ممکن است مجبور باشند با مشکلات سوختگی مقابله کنند.

QLED در مقابل QD-OLED

lg qd
فناوری کوانتوم دات در بازار تلویزیون چیز جدیدی نیست. این تلویزیون در تلویزیون‌های LED QLED یا Quantum Dot چندین سازنده از جمله سامسونگ استفاده می‌شود. بنابراین می‌توانید در تلویزیون‌های QLED طیف رنگی وسیع و وفاداری رنگی عالی داشته باشید. اما این عناصر OLED پنل های QD-OLED هستند که واقعاً این دو نوع نمایشگر را از هم جدا می کنند
تلویزیون های QLED در اصل تلویزیون های LED هستند که شامل لایه ای از نقاط کوانتومی هستند. بنابراین در حالی که آنها ممکن است بازتولید رنگ بهتری نسبت به سایر تلویزیون های ال ای دی داشته باشند، اما همچنان همان اشکالاتی را دارند که سایر تلویزیون های LED دارند. به عنوان مثال، تلویزیون های LED نمی توانند به سطوح سیاه کامل تلویزیون های OLED یا QD-OLED برسند، بنابراین تلویزیون های QLED نیز همین ضعف را دارند.
همچنین، بسته به اینکه از یک پنل نوع VA یا نوع IPS استفاده می کنند، تلویزیون های QLED می توانند زوایای دید باریک تا وسیع داشته باشند. وجود یک پنل از نوع IPS نیز به طور قابل توجهی بر نسبت کنتراست تأثیر می گذارد.
 
اما حتی اگر پنل‌های QD-OLED روشنایی بالاتری نسبت به پنل‌های OLED دارند، تلویزیون‌های QLED تلویزیون‌های QD-OLED را در قسمت جلویی روشنایی قرار می‌دهند. طبق نموداری که توسط Samsung Display به اشتراک گذاشته شده است، یک صفحه نمایش QD-OLED یا QD می تواند به حداکثر روشنایی 1000 نیت در HDR برسد. در مقایسه، برخی از تلویزیون های QLED دارای حداکثر روشنایی بیش از 1500 نیت هستند.
 
 
 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *