علتهای ناباروری
علتهای ناباروری :ناباروری علت های متفاوتی دارد که در اوج کده به بررسی این علت ها میپردازیم .
ناباروری یعنی چه؟
اگر شما و همسرتان برای بچه دار شدن تلاش می کنید، تنها نیستید. در دنیا تقریبا 10 تا 15 درصد از زوج ها نابارور هستند. ناباروری به عنوان عدم توانایی باردار شدن با وجود داشتن رابطه جنسی مکرر و محافظت نشده برای حداقل یک سال برای اکثر زوج ها تعریف می شود.
ناباروری ممکن است ناشی از یک مشکل با شما یا همسرتان یا ترکیبی از عواملی باشد که از بارداری جلوگیری می کند. خوشبختانه، بسیاری از درمان های ایمن و موثر وجود دارد که به طور قابل توجهی شانس باردار شدن شما را افزایش می دهد.
علائم ناباروری
علامت اصلی ناباروری باردار نشدن است. ممکن است علائم واضح دیگری وجود نداشته باشد. گاهی اوقات، زنان مبتلا به ناباروری ممکن است دوره های قاعدگی نامنظم یا غایب داشته باشند. در برخی موارد، مردان مبتلا به ناباروری ممکن است علائمی از مشکلات هورمونی مانند تغییر در رشد مو یا عملکرد جنسی داشته باشند.
اکثر زوج ها با یا بدون درمان در نهایت باردار می شوند.
چه زمانی برای ناباروری باید به پزشک مراجعه کرد ؟
احتمالاً نیازی نیست که در مورد ناباروری به پزشک خود مراجعه کنید، مگر اینکه حداقل یک سال است که به طور منظم برای باردار شدن تلاش کرده باشید. زنان باید زودتر با یک ارائه دهنده مراقبت صحبت کنند، اما اگر:
- سن شما 35 سال یا بیشتر است و شش ماه یا بیشتر برای باردار شدن تلاش کرده اید
- بالای 40 سال هستند
- پریودهای نامنظم یا غایب داشته باشید
- پریودهای بسیار دردناکی داشته باشید
- مشکلات باروری شناخته شده است
- آندومتریوز یا بیماری التهابی لگن تشخیص داده شده است
- چندین سقط جنین داشته اند
- تحت درمان سرطان قرار گرفته اند
مردان در صورت مواجهه با موراد زیر باید به کلینیک های درمانی مراجعه کنند :
- تعداد کم اسپرم یا سایر مشکلات اسپرم
- سابقه مشکلات بیضه، پروستات یا جنسی
- تحت درمان سرطان قرار گرفت
- بیضه های کوچک یا تورم در کیسه بیضه
- سایر اعضای خانواده شما با مشکلات ناباروری
علل ناباروری می تواند یک یا هر دو طرف را تحت تاثیر قرار دهد. گاهی اوقات، هیچ دلیلی پیدا نمی شود.
علتهای ناباروری در مردان
اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تولید یا عملکرد غیر طبیعی اسپرم به دلیل نزول بیضه ها، نقص های ژنتیکی، مشکلات سلامتی مانند دیابت، یا عفونت هایی مانند کلامیدیا، سوزاک، اوریون یا HIV. بزرگ شدن وریدهای بیضه (واریکوسل) نیز می تواند بر کیفیت اسپرم تأثیر بگذارد.
مشکلات تحویل اسپرم به دلیل مشکلات جنسی مانند انزال زودرس. برخی بیماری های ژنتیکی مانند فیبروز کیستیک؛ مشکلات ساختاری، مانند انسداد در بیضه؛ یا آسیب یا آسیب به اندام های تناسلی.
قرار گرفتن بیش از حد در معرض عوامل محیطی خاص مانند آفت کش ها و سایر مواد شیمیایی و تشعشعات. سیگار کشیدن، الکل، ماری جوانا، استروئیدهای آنابولیک و مصرف داروها برای درمان عفونت های باکتریایی، فشار خون بالا و افسردگی نیز می توانند بر باروری تأثیر بگذارند. قرار گرفتن مکرر در معرض گرما، مانند سونا یا جکوزی، می تواند دمای بدن را افزایش دهد و بر تولید اسپرم تأثیر بگذارد.
آسیب های مربوط به سرطان و درمان آن، از جمله پرتودرمانی یا شیمی درمانی. درمان سرطان می تواند تولید اسپرم را، گاهی به شدت، مختل کند.
علت های ناباروری در زنان
علل ناباروری زنان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اختلالات تخمک گذاری که بر آزاد شدن تخمک از تخمدان تأثیر می گذارد. اینها شامل اختلالات هورمونی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک است. هایپرپرولاکتینمی، وضعیتی که در آن پرولاکتین بیش از حد – هورمونی که تولید شیر مادر را تحریک می کند – ممکن است در تخمک گذاری اختلال ایجاد کند. هورمون تیروئید بیش از حد (پرکاری تیروئید) یا بسیار کم (کم کاری تیروئید) می تواند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد یا باعث ناباروری شود. سایر علل زمینه ای ممکن است شامل ورزش بیش از حد، اختلالات خوردن یا تومور باشد.
ناهنجاری های رحم یا دهانه رحم، از جمله ناهنجاری های دهانه رحم، پولیپ در رحم یا شکل رحم. تومورهای غیرسرطانی (خوش خیم) در دیواره رحم (فیبروم رحم) ممکن است با انسداد لوله های فالوپ یا جلوگیری از کاشت تخمک بارور شده در رحم باعث ناباروری شوند.
آسیب یا انسداد لوله فالوپ که اغلب به دلیل التهاب لوله فالوپ (سالپنژیت) ایجاد می شود. این می تواند ناشی از بیماری التهابی لگن باشد که معمولاً در اثر عفونت مقاربتی، اندومتریوز یا چسبندگی ایجاد می شود.
اندومتریوز، که زمانی رخ می دهد که بافت آندومتر در خارج از رحم رشد می کند، ممکن است بر عملکرد تخمدان ها، رحم و لوله های فالوپ تأثیر بگذارد.
نارسایی اولیه تخمدان (یائسگی زودرس)، زمانی که تخمدان ها از کار می افتند و قاعدگی قبل از 40 سالگی به پایان می رسد. اگرچه علت اغلب ناشناخته است، عوامل خاصی با
یائسگی زودرس، از جمله بیماری های سیستم ایمنی، برخی بیماری های ژنتیکی مانند سندرم ترنر یا ناقلان سندرم X شکننده، و درمان با پرتودرمانی یا شیمی درمانی.
چسبندگی لگن، نوارهای بافت اسکار که اندام هایی را که می توانند پس از عفونت لگن، آپاندیسیت، اندومتریوز یا جراحی شکم یا لگن ایجاد شوند، به هم متصل می کنند.
سرطان و درمان آن. برخی از سرطان ها – به ویژه سرطان های تولید مثل – اغلب باروری زنان را مختل می کنند. هم پرتودرمانی و هم شیمی درمانی ممکن است بر باروری تأثیر بگذارند.
عوامل خطر باروری
بسیاری از عوامل خطر ناباروری مردانه و زنانه یکسان هستند. آنها عبارتند از:
سن. باروری زنان با افزایش سن به تدریج کاهش می یابد، به خصوص در اواسط دهه 30 زندگی، و پس از 37 سالگی به سرعت کاهش می یابد. ناباروری در زنان مسن به احتمال زیاد به دلیل تعداد و کیفیت کمتر تخمک است و همچنین می تواند به دلیل مشکلات سلامتی باشد که بر باروری تأثیر می گذارد. مردان بالای 40 سال ممکن است کمتر از مردان جوان بارور باشند.
مصرف تنباکو. کشیدن تنباکو یا ماری جوانا توسط هر یک از طرفین ممکن است احتمال بارداری را کاهش دهد. سیگار کشیدن همچنین اثربخشی احتمالی درمان باروری را کاهش می دهد. سقط جنین در زنان سیگاری بیشتر است. سیگار کشیدن می تواند خطر ابتلا به اختلال نعوظ و تعداد کم اسپرم را در مردان افزایش دهد.
مصرف الکل. برای زنان، هیچ سطح ایمن مصرف الکل در دوران بارداری یا بارداری وجود ندارد. مصرف الکل ممکن است به ناباروری کمک کند. برای مردان، مصرف زیاد الکل می تواند تعداد و تحرک اسپرم را کاهش دهد.
اضافه وزن داشتن. در میان زنان آمریکایی، سبک زندگی غیرفعال و اضافه وزن ممکن است خطر ناباروری را افزایش دهد. برای مردان، تعداد اسپرم نیز ممکن است تحت تاثیر اضافه وزن باشد.
کم وزن بودن. زنانی که در معرض خطر مشکلات باروری قرار دارند شامل افرادی هستند که دارای اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی یا پرخوری عصبی هستند و افرادی که از رژیم غذایی بسیار کم کالری یا محدود پیروی می کنند.
مسائل مربوط به ورزش ورزش نکردن باعث چاقی می شود که خطر ناباروری را افزایش می دهد. در موارد کمتر، مشکلات تخمک گذاری ممکن است با ورزش شدید و مکرر شدید در زنانی که اضافه وزن ندارند همراه باشد.
راههای جلوگیری از ناباروری
برخی از انواع ناباروری قابل پیشگیری نیستند. اما چندین استراتژی ممکن است شانس بارداری شما را افزایش دهد.
توصیه مهم به زوج ها
برای بالاترین میزان بارداری، چندین بار در زمان تخمک گذاری رابطه جنسی منظم داشته باشید. شروع آمیزش حداقل پنج روز قبل و تا یک روز پس از تخمک گذاری شانس بارداری شما را افزایش می دهد. تخمک گذاری معمولاً در اواسط چرخه – در نیمه راه بین دوره های قاعدگی – برای اکثر زنانی که دوره های قاعدگی آنها حدود 28 روز فاصله دارد اتفاق می افتد.
توصیه هایی مهم به مردان
- اگرچه اکثر انواع ناباروری در مردان قابل پیشگیری نیستند، این راهکارها ممکن است به شما کمک کند:
- مصرف مواد مخدر و تنباکو و نوشیدن الکل را کنار بگذارید که ممکن است به ناباروری مردان کمک کند.
- از دمای بالای موجود در وان آب گرم و حمام آب گرم خودداری کنید، زیرا می توانند به طور موقت بر تولید و تحرک اسپرم تأثیر بگذارند.
- از قرار گرفتن در معرض سموم صنعتی یا محیطی که می تواند بر تولید اسپرم تأثیر بگذارد خودداری کنید.
- داروهایی را که ممکن است بر باروری تأثیر بگذارند، چه داروهای تجویزی و چه داروهای بدون نسخه، محدود کنید. در مورد داروهایی که به طور منظم مصرف می کنید با پزشک خود صحبت کنید، اما بدون توصیه پزشکی مصرف داروهای تجویزی را قطع نکنید.
- در حد متوسط ورزش کنید. ورزش منظم ممکن است کیفیت اسپرم را بهبود بخشد و شانس بارداری را افزایش دهد.
توصیه هایی مهم به زنان
- برای زنان، تعدادی از استراتژی ها ممکن است شانس باردار شدن را افزایش دهند:
- ترک سیگار. دخانیات اثرات منفی زیادی بر باروری دارد، به غیر از سلامت عمومی شما و سلامت جنین. اگر سیگار می کشید و قصد بارداری دارید، همین الان آن را ترک کنید.
- از مصرف الکل و مواد مخدر خیابانی خودداری کنید. این مواد ممکن است توانایی شما برای باردار شدن و داشتن یک بارداری سالم را مختل کند. اگر می خواهید باردار شوید، الکل ننوشید یا از داروهای تفریحی مانند ماری جوانا استفاده نکنید.
- کافئین را محدود کنید. زنانی که سعی در باردار شدن دارند ممکن است بخواهند مصرف کافئین را محدود کنند. از پزشک خود در مورد استفاده ایمن از کافئین راهنمایی بخواهید.
- در حد متوسط ورزش کنید. ورزش منظم مهم است، اما ورزش شدید که پریودهای شما نادر است یا غایب باشد، می تواند بر باروری تأثیر بگذارد.
- از افراط در وزن خودداری کنید. اضافه وزن یا کمبود وزن می تواند بر تولید هورمون شما تأثیر بگذارد و باعث ناباروری شود.