مجله خبری اوج کده را دنبال کنید ...

فرش ایرانی، آنتیک و فاخر

فرش ایرانی، آنتیک و فاخر :مردم ایران از قدیم الایام با استفاده از فرش دستباف خانه خود را از خانه کسل کننده به خانه زیبا تغییر می دادند. وقتی صحبت از فرش به میان می‌آید، همه از آن شاهکارهایی که به دست هنرمندان ایرانی بافته شده‌اند، می‌دانند.

فرش ایرانی آن عنصر جادویی است که می تواند هر خانه ای را به عمارت تبدیل کند. مردم فرش های ایرانی را به دلیل طرح های پیچیده، رنگ های درخشان و هنر بی نظیرشان می پرستند. اگر می خواهید در مورد فرش ایرانی که در دل هر خانه ایرانی نهفته است بدانید، به خواندن ادامه دهید!

تاریخچه فرش ایرانی

قبل از اینکه هنر قالی بافی در جامعه امروزی رشد کند، مردم از پوست حیوانات به عنوان حصیر و پوشش برای محافظت از خود در برابر محیط سرد و مرطوب استفاده می کردند تا آسایش و راحتی را برای خانواده خود به ارمغان آورند. با گذشت زمان و رد و بدل شدن تجربیات، بافندگی رونق گرفت که اکنون به شکل امروزی در حال توسعه و تکامل است. قالی بافی تقریباً 2500 سال پیش به عنوان یک هنر در ایران آغاز شد. قالی پازیریک که قدیمی ترین فرش کشف شده روی زمین است به قرن پنجم قبل از میلاد باز می گردد. نقوش به کار رفته در این فرش را به امپراتوری هخامنشیان و ایرانیان در آن دوران نسبت داده اند. تراکم و کیفیت گره های به کار رفته در این فرش همچنان برای بسیاری از هنرمندان منحصر به فرد و چشمگیر است.

فرش ایرانی

فرش ایرانی با گذشت زمان به نقوش سنتی تبدیل شد و به یک اثر هنری تبدیل شد و منجر به توسعه قالی بافی به عنوان نوعی هنر شد. امروزه ایران در زمره چند پیشگام بزرگ فرش ایرانی به شمار می رود.

بیشتر بدانید:  هتل عباسی اصفهان

ساختار فرش ایرانی

فرش های ایرانی معمولاً از مخلوط پشم و پنبه ساخته می شوند. همچنین می توانید مناطقی مانند همدان و کردستان را پیدا کنید که از موی شتر برای قالی بافی استفاده می کنند. در مناطقی مانند قم و تبریز نیز از ابریشم برای تهیه گره های ریز استفاده می شود که در بین دوستداران فرش بسیار محبوب است. قالی‌های اصیل ایرانی به‌طور سنتی دستباف هستند و از رشته‌های تار و هزاران گره تشکیل‌دهنده بافت فرش هستند. بسیاری از آنها طرح های گلدار با پیچک های رومینگ دارند و در رنگ های متنوعی عرضه می شوند. دیگر نقوش ایرانی ارزشمند عبارتند از: مدال‌های پررنگ، اسپندل‌ها، عربی‌سک‌های تکراری، حاشیه‌هایی که اغلب از الگوهای مکرر هراتی از گل‌ها، حیوانات یا پیکره‌های انسانی استفاده می‌کنند. هر منطقه از ایران طرح، نقوش و حتی رنگ های منحصر به فرد خود را دارد. سعی می کنیم برجسته ترین فرش های ایرانی را معرفی کنیم.

فرش تبریز

یکی از صنایع دستی منحصر به فرد تبریز، قالی بافی است که شهرت جهانی دارد. قالی بافی در تبریز از قبل از دوران صفویه آغاز شده و هنوز هم یکی از قدیمی ترین و مشهورترین مراکز قالی دستباف در جهان است. جای تعجب نیست که امروزه هنوز در بین تجار خارجی مشهور است. فرش تبریز با استفاده از رنگ ها و طرح های جدید توانسته طرفداران بی شماری را به خود جذب کند. به طور کلی طرح و رنگ فرش تبریز از تنوع زیادی برخوردار است. یکی از طرح‌های فرش تبریز که هم در گذشته و هم امروزه بسیار رواج داشته است، فرشی چهارفصل است که جزئیات زیادی دارد و زندگی کشاورزان را در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان به تصویر می‌کشد.

فرش ایرانی، آنتیک و فاخر

فرش اصفهان

شهر باشکوه اصفهان دارای جاذبه های گردشگری فراوان و معماری باشکوهی است، بنابراین جای تعجب نیست که یکی از پربازدیدترین شهرهای ایران است. در اصفهان که قطب اصلی صنایع دستی ایران است، می توان علاوه بر آثار هنری فراوان، فرش های بی نظیری را به عنوان سوغات به حساب آورد. نقوش فرش اصفهان از معماری باشکوه کل شهر الهام گرفته شده است. از کاخ ها و باغ های شهر گرفته تا کاشی کاری های مساجد. نقوش دیگری مانند طرح های تصویری، طرح های انسانی و نقوش حیوانات نیز در آثار آنها دیده می شود. تراکم گره بسیار زیاد و ضخامت آن کم است، از این رو فرش های مرغوب و نفیس محسوب می شوند.

فرش یزد

از اوایل دهه 1930، بازرگانان کرمانی شروع به تولید فرش یزدی برای فروش در بازارهای اروپا و آمریکا کردند. فرش و قالیچه دستباف یزد بسیار با کیفیت و ماندگاری بالایی دارد. بسیاری از مردم مایل به خرید آنها هستند. فرش‌های یزدی دارای طرح‌های لچک و ترنج و اغلب زمینه‌ای ثابت و حاشیه‌های آزاد و گاه طرح‌هایی شبیه به فرش کاشان است. اصلی ترین ویژگی محبوب فرش دستباف یزد، طرح سنتی آن است که ترنج در وسط فرش قرار گرفته است. به ندرت می توان فرش یزدی را پیدا کرد که در آن ترنج های ریز در سراسر فرش پراکنده شده باشد.

فرش نایین

این فرش به جای پشم از کرک ساخته شده است و با پرزهای کوتاه و رنگ زمینه روشن و مات با طرح های ترنج معروف است. معمولاً فرش های نایین روی سطح آن به رنگ قرمز، آبی یا بژ رنگ می شوند. شباهت قالیچه های نایین به شهر مجاور اصفهان غیر قابل انکار است. تراکم گره بالا و ظرافت بافت را می توان به وضوح در فرش های این منطقه مشاهده کرد. طرح معمولی فرش در شهرستان نایین طرح مدال در مرکز شهر است

قالیچه همراه با نقوش اسلیمی یا طرح گل. شایان ذکر است که قالیچه های نایین کاملاً از ابریشم ساخته شده اند. بدیهی است که این فرش های ابریشمی قیمت بالاتری نسبت به فرش های پشمی دارند.

همانطور که می بینید جای تعجب نیست که فرش ایرانی شهرت جهانی پیدا کرده است. اگر به هنر و صنایع دستی، به ویژه هنر فرش علاقه مند هستید، ایران دوستان تورهایی را ارائه می دهد که در آن فرصتی برای آشنایی با عشایر و نحوه فرش سازی آنها خواهید داشت.

بیشتر بدانید:  خطوط مترو در ایران

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *