نطنز، مکانی با آب و هوای دلپذیر :نطنز، شهر تاریخی مرکزی ایران، بین کاشان و استان اصفهان و در دامنه کوههای کرکس قرار دارد. نطنز در زبان پهلوی به معنای مکانی خوش آب و هوا است. در ایران به دلیل آب و هوای مطبوع و میوه های تولید شده محلی به ویژه میوه های گلابی آن شهرت دارد.
نطنز، مکانی با آب و هوای دلپذیر
هیچ مدرک قابل تأییدی از تاریخ آن تا قرن سیزدهم وجود ندارد، اما بسیاری از جاذبههای تاریخی به آن دوران بازمیگردند. در نزدیکی مسجد جامع آتشکده ساسانی وجود دارد. مسجد مجموعه ای از سازه ها است که قدمت آن به اولجایتو، پادشاه ایلخانی و پسرش برمی گردد. علاوه بر میراث ملی، حمام افوشته متعلق به قرن چهاردهم میلادی که در میان درختان سرسبز روستای افوشته احاطه شده است، جزو میراث ملی ایران است.
بیشتر بخوانید: زواره، شهری کوچک برای دوستداران تاریخ
علاوه بر این میتوانید از کاروانسرای شاه عباس، مسجد جامع سرشک (ساخته شده در دوره ایلخانی) و چنارهای قدیمی اطراف دیدن کنید. همچنین پس از بازدید از نطنز، کمپ بوم گردی متین آباد، تنها اقامتگاه بوم گردی ایران را از دست ندهید. باز گنبد (گنبد شاهین) به فرماندهی عالی شاه عباس و امامزاده سلطان گورو آباد در دامنه کوه کرکس ساخته شد. آب و هوای معتدل و محیط طبیعی زیبا آن را به یکی از بهترین جاذبه های گردشگری تبدیل کرده است.
مراسم و آیین های نطنز

از مراسم و آیین های آن می توان به پنج شنبه بازار و نخل گردانی (آیین عاشورا که در آن عزاداران داربست چوبی عظیمی به شکل برگ درخت به نام نخل را به عنوان نماد شهدای عاشورا حمل می کنند) اشاره کرد. انواع کارگاه های صنایع دستی از جمله سرامیک، تراش چوب، منسوجات و قالی بافی وجود دارد که می توانید هر آنچه را که دوست دارید خریداری کنید.
جاذبه های نطنز، مکانی با آب و هوای دلپذیر
بازدید از جاذبه های تاریخی و کارگاه های صنایع دستی آن و لذت بردن از آب و هوای مطبوع و مناظر طبیعی آن در سفر به ایران خالی از لطف نیست.
فرهنگ مردمان نطنز
در جای دیگر شهرستان نطنز از نگاه سرسبز و کوهستانی بودن، به باغ شهر نامور بوده و سالیان دراز جایگاه امنی برای کاروانیانی بوده که برای گردش، زیارت و بازرگانی از این شهر میگذشتند و نعمتهای خدادادی آن مانند چشمهسارهای روان، آب و هوای خوشایند و دلپذیر آن به همراه مهماننوازی و خونگرمی مردم این سرزمین که ویژگی مشترک مردم ایران زمین میباشد زمینههای آسایش خاطر و آرامش گردشگران را در درازای تاریخ فراهم نمودهاست.
بیشتر بخوانید: آیا مرنجاب زیباترین کویر ایران است؟

زبان: زبان مردم نطنز یکی از گویشهای کهن زبانهای ایرانی است. لهجهٔ آنها تا اندازهای به لهجهٔ مردم اصفهان همانند است و درعین حال از نگاه روش تلفظ واژگان و جملات ویژگیهای منحصربهفرد خود را نیز دارد. در روستاهای نطنز و بخشهای گوناگون آن میبینیم که مردم در تلفظ واژگان و بیان جملات هر کدام به گونهای کش و قوسهای ویژه در تلفظ واژگان میدهند و گاهی گویش برخی کهن سالان این شهرستان برای دیگران دریافتنی نیست. خوی و خیم مردم این شهر با مردم اصفهان و شهرهای اطراف کاملاً متفاوت است. هرچند در برخی محلات نطنز در قدیم گویش راجی را بکار میبردند.

پسوند نطنزی: در واپسین سالها با افزایش کوچ، شمار بسیاری از نطنزیها به شهرهای دیگر از جمله تهران کوچیدهاند که این خود مایهٔ کاهش جمعیت بومیان منطقه و افزایش کوچ از اقوام دیگر به این شهر شدهاست. بیشینهٔ مردم نطنز که پشت در پشت در این شهر زاده شدهاند پسوندهای نظری و نطنزی را در پایان نام خانوادگی خود ثبت مینمایند.
بیشتر بخوانید: بهترین مسیرهای کوهنوردی در ایران
لباس: در مورد لباس مردم نطنز باید گفت که امروزه بهجز ابیانه (آخرین روستای نهاده شده در رودخانهٔ برزرود) که بخش انبوهی از فرهنگ گذشته خود را هنوز پاس داشته، دیگر نقاط به گونه رایج است.
منبع: ویکیپدیا