نقش رستم، گورستان باستانی پادشاهان قدرتمند ایرانی :نقش رستم قبرستانی باستانی است که در شمال غربی تخت جمشید، پایتخت امپراتوری هخامنشی قرار دارد. نقش رستم (نقش رستم) یادگاری چشمگیر از امپراتوری پرشکوه ایرانی هخامنشی (حدود 550 تا 330 پیش از میلاد) است و جلوه ای باشکوه از هنر ایرانی باستان است. نقش رستم خانه مقبره های سنگی عظیمی است که در بالای صخره بریده شده اند.
نقش رستم، گورستان باستانی پادشاهان قدرتمند ایرانی
مقبره های صخره ای متعلق به چهار پادشاه هخامنشی است. مقبره های باستانی شاهان ساسانی را نیز به خود جذب می کرد. آنها آرزو داشتند از شکوه شاهان هخامنشی تقلید کنند. شاید به همین دلیل است که در کنار مقبره ها، نقش برجسته های عظیمی خلق کرده اند. نقش برجستههای صخرهای عظیم عمدتاً صحنههای سرمایهگذاری و جنگهای سوارکاری پادشاهان ساسانی را به تصویر میکشند. اما تاریخ نقش رستم به دوره هخامنشیان و ساسانیان محدود نمی شود. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این محوطه مربوط به دوره عیلام است. نقش برجسته صخره ای باستانی مربوط به دوره ایلامی نشان می دهد که نقش رستم در دوران باستان مکانی مقدس بوده است. شاید به همین دلیل بود که داریوش اول دستور داد مقبره یادبود او را در صخره ای در دامنه کوه حسین (حسین کوه) حک کنند. مقبره صخرهای او به دلیل دو کتیبهای که به نام زندگینامه پادشاه معروف است، مشهور است. کتیبهها نشان میدهد که داریوش بزرگ پادشاهی بوده است که بر اساس عدالت حکومت میکرده است. به ایران سفر کنید و از دیدن بسیاری از جاذبه های فرهنگی بزرگ به ویژه جاذبه های بزرگی که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده اند یا در انتظار ثبت هستند لذت ببرید. پاسارگاد، تخت جمشید، نقش رجب که در چند صد متری نقش رستم قرار دارد و نقش رستم، گورستان باستانی پادشاهان مقتدر ایرانی از بهترین جاذبه های فرهنگی ایران در شیراز استان فارس هستند.
مقبره های هخامنشی
نقش رستم دارای چهار مقبره صخرهای است که از صخرهای تراشیده شدهاند. از آنجایی که نماهای چهار مقبره هخامنشی شبیه به صلیب ایرانی- چلیپا است- برخی آن را صلیب ایرانی نیز می نامند. ورودی هر مقبره در مرکز صلیب قرار دارد و به اتاق کوچکی منتهی می شود که جسد پادشاه در یک تابوت قرار داشت. مشخص نیست که آیا اجساد مستقیماً در تابوت ها قرار داده شده اند یا اجساد در معرض یک برج سکوت قرار گرفته اند و سپس استخوان ها در آنجا گذاشته شده اند. آنچه مسلم است این است که مقبره ها پس از دفن بسته شد، اما پس از حمله اسکندر مقدونی در چهارم قبل از میلاد درها شکسته شد و مقبره ها غارت شد.
بیشتر بخوانید: تاریخ کاخ نیاوران
نقش رستم
چهار مقبره بریده شده در بالای صخره متعلق به شاهان هخامنشی است. با این حال، تنها یکی از آنها به صراحت مشخص شده است زیرا با کتیبه همراه است. مقبره متعلق به داریوش اول چهارمین امپراتور هخامنشی است. بر فراز مقبره او نقش برجسته ای وجود دارد و داریوش اول را نشان می دهد که دستانش برای عبادت بلند شده است، او بر روی سکوی سه پله ای برافراشته در مقابل محراب ایستاده و نقش بالدار اهورامزدا (خدای زرتشتی) نیز در مرکز قرار دارد. تسکین این سکو توسط 28 تاج نشین که نماینده هر یک از پادشاهی های امپراتوری هخامنشی هستند پشتیبانی می شود. سه مقبره صخرهای دیگر هیچ کتیبهای ندارند. از آنجایی که طرح مقبره ها به تازگی از مقبره داریوش یکم کپی شده است، گمان می رود که متعلق به جانشینان او خشایارشا اول، اردشیر اول و داریوش دوم باشد. در سال 1923، باستان شناس آلمانی، ارنست هرتسفلد، قالب هایی از کتیبه های روی مقبره داریوش اول ساخت. از سال 1946، بازیگران در آرشیو گالری هنر فریر و گالری آرتور ام ساکلر در واشنگتن دی سی قرار دارند.
بیشتر بخوانید: 10 باغ موزه برتر تهران
گورستان باستانی ایران
داریوش اول بر سکویی مقابل محراب ایستاده و نقش بالدار اهورامزدا
کعبه زرتشت
در مقابل مقبرههای صخرهای، برجی مربع شکل معروف به کعبه زرتشت به معنای مکعب زرتشت قرار دارد (کعبه بنای معروف به عنوان مکان مقدس مسلمانان در مکه است). ساختار این بنا کپی از یک ساختمان خواهر در پاسارگاد است که به زندان سلیمان معروف است. اما قدمت این بنا چند دهه از کعبه زرتشت بیشتر است. بر روی دیوار برج کتیبه ای به سه زبان از زمان ساسانیان وجود دارد و از مهم ترین کتیبه های آن دوره به شمار می رود. مشخص نیست که هدف این ساختمان چه بوده است. ممکن است کتابخانه ای برای کتب مقدس، مکانی برای نگهداری آتش مقدس یا شاید گنجینه ای باشد.
کعبه زرتشت روبروی قبرهای صخره ای نقش رستم
بر اساس لوح های استحکامات تخت جمشید، در گورستان باید درختانی وجود داشته باشد که ظاهراً به نقش رستم اشاره دارد. کارشناسان معتقدند که باید سه ردیف درخت در محدوده بین برج و مقبره وجود داشته باشد. با این حال، مدت زیادی است که درختان ناپدید شده اند.
نقش برجسته های ساسانی
علاوه بر مقبره ها، هفت نقش برجسته سنگی بزرگ وجود دارد که مربوط به قرن سوم است آگهی. نقش برجسته های سنگی عظیم عمدتاً مربوط به دوره ساسانی است و صحنه هایی از فتوحات شاهنشاهی و مراسم سلطنتی را به تصویر می کشد. آنچه در مورد نقش برجسته ها شگفت انگیز است این است که جزئیات رویدادهایی را نشان می دهد که در دل صخره های ناهموار حک شده است. بنابراین، آنها می توانند بینش بصری از روحیات دوران باستان را به بازدیدکنندگان ارائه دهند.
معروف ترین نقش برجسته صخره ای نقش رستم متعلق به شاپور اول پادشاه ساسانی است. نقش برجسته پیروزی او بر دو امپراتور روم را نشان می دهد. والرین و فیلیپ عرب. شاپور اول سوار بر اسب است، در حالی که والرین به او تعظیم می کند و فیلیپ عرب اسب شاپور را در دست گرفته است.
گورستان باستانی پادشاهان قدرتمند ایرانی
شاپور اول پیروزی خود بر دو امپراتور روم را جشن می گیرد. والرین و فیلیپ عرب
نقش برجسته اردشیر اول به عنوان بنیانگذار شاهنشاهی ساسانی نیز به تصویر کشیده شده است. نقش برجسته نشان می دهد که اورمزد حلقه سلطنت را به اردشیر داده است. این کتیبه همچنین قدیمی ترین کاربرد واژه ایران را دارد.
همچنین نقش برجستههای سوارکاری از جمله نقش برجسته سوارکاری هرمزد دوم در نقش رستم وجود دارد. نقش برجسته هرمزید را به تصویر می کشد و در بالای نقش برجسته نقش برجسته ای به شدت آسیب دیده دیده می شود که ظاهراً شاپور دوم را با درباریانش نشان می دهد.
نقش برجسته بهرام دوم، شاه را با شمشیری بزرگ نشان می دهد. در سمت چپ، پنج چهره ایستاده اند و به نظر می رسد که آنها اعضای خانواده پادشاه هستند. در سمت راست، سه درباری ایستاده اند و یکی از آنها ظاهراً کرتیر است – یک کشیش زرتشتی بسیار برجسته.
قدیمی ترین نقش برجسته در نقش رستم
قدیمی ترین نقش برجسته در نقش رستم به حدود 1000 سال قبل از میلاد و به دوره عیلام باز می گردد. اگرچه نقش برجسته به شدت آسیب دیده است، اما تصویر ضعیفی از مردی را با گیرهای غیرعادی به تصویر میکشد. تصور می شود که او یک ایلامی باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین بازارهای ایران برای تماشای هنر
چرا به آن نقش رستم می گویند؟
نقش برجستههای ساسانی عمدتاً صحنههای جنگهای سوارکاری یا سرمایهگذاری را به تصویر میکشند. از آنجایی که پیکارهای سوارکاری پادشاهان ساسانی حکایتهای جوانمردی را نشان میدهد، مردم محلی بر این باور بودند که مردی که روی نقش برجستهها ترسیم شده، رستم، قهرمان شاهنامه است. حماسه شاهنامه شاهکار فردوسی شاعر بزرگ ایرانی قرن دهم و یازدهم است. از این رو محل را نقش رستم (به معنای کنده کاری های رستم) می نامند. زیرا مردم محلی بر این باور بودند که مرد حکاکی شده روی نقش برجسته قهرمان حماسی آنها “رستم” است.
گورستان باستانی پادشاهان قدرتمند ایرانی
مردم محلی معتقد بودند که مرد حکاکی شده بر روی نقش برجسته قهرمان حماسی آنها “رستم” است.
برای کاوش در محوطه باستانی حیرتانگیز نقش رستم، گورستان باستانی پادشاهان قدرتمند ایرانی سلسله هخامنشی، به ایران – کشور تمدن کهن و فرهنگهای متنوع – سفر کنید و از دیدن مکانهای گردشگری خارقالعاده و مردم محلی دوستدار آن لذت ببرید.