کجا از عشایر ایرانی دیدن کنیم :تاریخچه کوچ نشینی در ایران به هزاره دوم قبل از میلاد یعنی ورود آریایی ها به فلات مرکزی ایران باز می گردد. سبک زندگی ایلی تا به امروز در چهار گوشه ایران زنده بوده و 19 طایفه ایرانی همچنان برای بقا از دامنه کوه به دشت کوچ می کنند.
در میان تمام آن قبایل، برخی هنوز کاملاً به ارزش های خود متعهد هستند و قرن ها فرهنگ، زبان و سبک زندگی خود را حفظ کرده اند. سفر با این افراد گنجینه های نهفته فرهنگ ایرانیان را آشکار می کند و این سفر هم در زمستان و هم در تابستان امکان پذیر است. برای آشنایی بیشتر با عشایر ایران با ما همراه باشید.
کجا از عشایر ایرانی دیدن کنیم
تورهای ایران عشایر این فرصت را به شما می دهد تا خاطرات فراموش نشدنی و فرصت های برجسته ای را برای دیدار و سفر با عشایر، درک فرهنگ آنها، بازدید از چادرها و چشیدن غذاهای سنتی آنها رقم بزنید. حس زندگی با عشایر ایران چیزی است که تا به حال تجربه نکرده اید. با طبیعت اطراف و مناظر باشکوه در مقابل چشمان شما، همراهی با قبیله ای از عشایر تنها چیزی است که برای تور هیجان انگیز بعدی خود نیاز دارید. با تورهای عشایری ایران می توانید چوپان بودن، عشایری که در بیابان عمیق زندگی می کند را تجربه کنید.
آیا عشایر گردشگر هستند؟
هم گردشگران و هم عشایر از سفر بسیار لذت می برند، اما هدف آنها از این سفر بسیار متفاوت است. گردشگران سفر خود را برای مدت کوتاهی برنامه ریزی می کنند تا از زندگی روزمره استراحت کنند. از سوی دیگر، عشایر بی پایان سفر می کنند. عشایر محدودیتی برای مدت اقامت در یک مکان ندارند، اما معمولاً حدود ماه ها است، نه هفته ها. آنها زندگی روزمره خود را در سفر تجربه می کنند. آنها تمام وسایل خود را برای زندگی از جایی به جای دیگر جابجا می کنند. عشایر همچنین مجبور نیستند زمانی را برای انجام تمام گشت و گذارها در یک یا دو روز تعیین کنند. آنها همیشه روز بعد دارند. اما برای توریست ها اینطور نیست!
عشایر در ایران چه کسانی هستند؟
عشایر از آن دسته افرادی هستند که خود را به خانه ثابت محدود نمی کنند. آنها هر بار که زمستان و بهار فرا می رسد، از جایی به مکان دیگر سفر می کنند و به دنبال غذا، آب و مرتع برای حیوانات خود می گردند تا در آن جشن بگیرند. عشایر ایران به پرورش گوسفند و بز می پردازند و سپس گوشت، پشم و لبنیات این حیوانات را می فروشند تا غذای دیگری برای تغذیه خانواده خود خریداری کنند. ایران یکی از بزرگترین جمعیتهای عشایری را در بین هر کشوری دارد و در میان آنها، نامهایی با جمعیت بیشتری وجود دارد.
بیشتر بخوانید: معرفی 12 جاذبه در استان لرستان
عشایر بختیاری
چه می شود اگر تک تک صحنه های «چمن_1925» همچنان در واقعیت در دامنه های رشته کوه زاگرس اتفاق بیفتد؟ عشایر بختیاری خود را «شیرهای ایرانی» می نامند. آنها سالی دو بار بین خوزستان و لرستان (هر دو منطقه تاریخی و توریستی ایران که قدمت برخی از دیدنی های آن به بیش از 6000 سال پیش می رسد) مهاجرت می کنند. از آنجایی که دامداری منبع اصلی درآمد در زندگی عشایری محسوب می شود، همه افراد ایل اعم از زن و مرد، دامداری را بر عهده دارند. زنان بختیاری نیز در اوقات فراغت خود قالیچه های کوچکی به نام قالیچه می بافند. جستجوی سریع بختیاری ها در گوگل به شما سرنخی می دهد که یافتن یک سیاره طلایی در کهکشان بسیار ساده تر از یافتن یک مرد بختیاری بدون سبیل است! سبک بختیاری سالهاست که همینطور است: کت سیاه و سفید مرا به یاد پیانویی به نام چغا میاندازد با شلوارهای گشاد و کلاههای مشکی برای مردان و لباسهای رنگارنگ بلند با مهرهدوزیهای دوستداشتنی برای زنان. کوچ با عشایر بختیاری برای شنیدن صحبت مسافران قدیمی زاگرس به گویش لری زبان فارسی. چشم باز کردن به طبیعت بکر قبل از بیدار شدن پرندگان و خوابیدن با لالایی لری در چادر، فرصتی نیست که از دست بدهید!
عشایر بختیاری
کت سیاه و سفید یادآور پیانوی چغا با شلوار گشاد و کلاه مشکی مردانه.
عشایر قشقایی
بختیاری ها تنها مهاجران دامنه های زاگرس نیستند. ایل قشقایی یکی دیگر از ایل بزرگ عشایری در قسمت جنوبی رشته کوه زاگرس است. با فکر کردن به کلمه قشقایی، برای من شخصاً کلاههای لالهای شکل و مهمانیهای پرجمعیت، از جمله موسیقی سنتی و رقص در طبیعت (بیشتر مجالس عروسی) را به یاد میآورم. این افراد عنوان «بهترین قالیباف عشایری» را در رده فرش ایرانی دارند. عشایر قشقایی اگرچه بین تپه های زاگرس و استان فارس مهاجرت می کنند، اما عمدتاً ترک زبان هستند! قشقایی ها همانند همسایگان بختیاری خود از دامداری و قالی بافی امرار معاش می کنند. اگر نمی خواهید یک غذای ارگانیک خوشمزه را که روی آتش پخته شده از دست بدهید، طعم غذاهای آنها را فراموش نکنید!
عشایر قشقایی
قشقایی ها بین تپه های زاگرس و استان فارس مهاجرت می کنند
عشایر بلوچی
بلوچ ها مردمی ایرانی هستند که عمدتاً در بلوچستان در ایران و پاکستان و در کنار مناطق همجوار افغانستان زندگی می کنند. بلوچ ها به زبان بلوچی صحبت می کنند و اصالتا ایرانی هستند. عشایر بلوچ در چادرهای (گیدام) ساخته شده از کفپوش نخل که روی میلهها کشیده شده، زندگی میکنند.
بیشتر بخوانید: راهنمای سفر به خوزستان
اخیراً خانه ها از آجر خشک شده ساخته شده اند. آنها در امتداد تنگ پراکنده شده اند،خطوط طولانی روستا هر دو ساختمان قدیمی و جدیدتر دارای یک حیاط باز در جلو هستند که توسط دیوار گلی کم یا حصار نخلی محصور شده است. آداب و رسوم بلوچی بر اساس آیین نامه های وضع شده توسط قوانین قبیله ای انجام می شود. مردان بلوچ پیراهن های بلند با آستین بلند و شلوارهای گشاد می پوشند. پاغ (عمامه) یا کلاه گهگاه با لباس روی سرشان می آید. بر خلاف پاکستان، کد لباس ایرانی بلوچی از نظر طول و جنس محافظه کارتر است. برخی از زنان بلوچ در ایران صورت خود را با پشم ضخیم قرمز (برقه) می پوشانند و روسری و چادر رنگارنگ به سر می کنند. دیدن نحوه پوشش آنها به تنهایی چیزی است که می خواهید برای همیشه در خاطرات خود نگه دارید.
عشایر ترکمن
عشایر ترکمن یک اقلیت قومی هستند که به زبان ترکی با لهجه اوغوز شرقی صحبت می کنند که همان گویش رایج در جمهوری ترکمنستان است. آنها در منطقه ترکمن صحرا در استان گرگان در شمال ایران زندگی می کنند. این منطقه دشتی حاصلخیز در نزدیکی مرز ایران با جمهوری ترکمنستان است. این ناحیه از شمال رودخانه اترک تا غرب دریای خزر و از شرق به رشته کوه قوچان و از جنوب به گرگان رود امتداد دارد. آنها از سال 550 بعد از میلاد در ایران زندگی می کردند، اما از سال 750 میلادی شروع به تشکیل قبیله کردند. آنها را می توان از نوادگان ترکان آسیای مرکزی دانست که در زمان حمله مغول هویت قومی خود را حفظ کردند. مهمترین اقوام ترکمن ساکن ایران کوکلان و یاموته ها هستند. لباس مردان ترکمن از بخش هایی مانند لباس، شلوار، کلاه و کفش تشکیل شده است. پوشاک زنان ترکمن در ساخت آن ساده است، اما از تزئینات زیادی روی آن استفاده می کنند. از نظر قالی نیز استاد هستند.
عشایر شاهسون
عشایر شاهسون یکی از شناخته شده ترین و مهم ترین طوایف ساکن در استان های شمال غربی آذربایجان شرقی و اردبیل هستند. آنها مهاجرت خود را به کمپ های تابستانی سنتی خود در کوه سبلان در اوایل اردیبهشت آغاز می کنند. عشایر شاهسون با در دسترس بودن مراتع و چشمه های کوهستانی فراوان، دام های خود را به راحتی می چراند. از طریق پرورش دام و چرای آن در مراتع رشته کوه های اردبیل امرار معاش می کنند. آنها در چادرهای گنبدی شکلی به طول تقریباً پنج متر زندگی می کنند که معمولاً با زنگ ها، پارچه های رنگارنگ، قالیچه ها و کوسن ها تزئین شده اند. معمولاً مردان مسئولیت برپایی چادر و چوپانی را بر عهده می گیرند. در عین حال، زنان انواع قالیچه های تخت بافته رنگارنگ و پیچیده، کیسه های نگهداری، پتو و تعدادی فرش پرز گره دار تولید می کنند.
عشایر شاهسون در ایران
عشایر شاهسون در چادرهای گنبدی بلندی زندگی می کنند که معمولاً با زنگوله ها و لباس های رنگارنگ تزئین شده اند.
مردان شاهسون شلوارهای گشاد تیره، پیراهن های بدون یقه و کاپشن های کمربند می پوشند، در حالی که زنان دامن های بلند رنگارنگ می پوشند و با روسری که دور سرشان می پیچد، پیشانی بند می پوشند. تاریخ غنی، سبک زندگی، آداب و رسوم و سنت های آنها سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب می کند.
بیشتر بخوانید: 7 جشنواره برتر کمپ متین آباد