با عرضه CPU های Alder Lake اینتل و عرضه 7000 پردازنده Ryzen AMD، سخت افزار PCIe 5.0 سرانجام به واقعیت تبدیل شد. اما PCIe 5.0 چیست و آیا باید برای خرید مادربرد PCIe 5.0 عجله کرد؟
PCIe چیست؟
PCIe مخفف Peripheral Component Interconnect Express است. PCIe استانداردی است که به دستگاه های جانبی اجازه می دهد به مادربرد متصل شوند و با واحد پردازش مرکزی (CPU) شما ارتباط برقرار کنند. استاندارد PCIe توسط PCI Special Interest Group (PCI-SIG) از سال 2003 با اعلام اولین استاندارد PCIe منتشر شده است.
استاندارد PCIe در ابتدا برای جایگزینی تعدادی از استانداردهای قدیمی مانند PCI، PCI-X و APG توسعه یافت. نیاز به عملکرد عالی داشت و باید همه کاره و جمع و جور باشد. PCI-SIG همچنین انتخاب کرده است تا استاندارد PCIe را تا حد ممکن با عقب سازگار کند.
این بدان معنی است که شما می توانید انتظار داشته باشید که یک دستگاه PCIe 2.0 از سال 2008 با مادربردی کار کند که دارای اسلات PCIe 5.0 است. اگر دستگاههای جانبی قدیمیتری دارید که معادلهای مدرن ندارند یا هنوز نیازهای شما را برآورده میکنند، این خبر عالی است. اینکه آیا درایورهای نوشته شده برای ویندوز XP یا ویستا روی ویندوز 10 یا 11 کار می کنند یا نه، کاملاً موضوع دیگری است.
PCIe برای چه مواردی استفاده می شود؟
رابط PCIe معمولاً برای اتصال تجهیزات جانبی با کارایی بالا به رایانه شما استفاده می شود. رایجترین مثال، واحد پردازش گرافیکی (GPU) است زیرا بازیهای مدرن، برنامههای علمی، مهندسی و یادگیری ماشینی شامل خرد شدن حجم عظیمی از دادهها هستند.
پردازندههای گرافیکی تنها چیزی نیستند که میتوانید به کانکتور PCIe وصل کنید: کارتهای آداپتور شبکه، کارتهای صدا، آداپتورهای M.2 PCIe، کارتهای توسعه USB، کارتهای توسعه SATA و دستگاههای بیشماری دیگر همگی میتوانند از رابط PCIe استفاده کنند. اگر چیزی به داخل رایانه شما وصل شود و رم یا هارد دیسک نباشد، تقریباً مطمئناً از PCIe استفاده می کند.
بدیهی است که همه این دستگاه ها یک اندازه نیستند و همچنین پهنای باند مورد نیاز آنها یکسان نیست. برای توضیح آن، انواع مختلفی از کانکتور فیزیکی PCIe وجود دارد.
مرتبط:نحوه تغییر از کارت گرافیک Intel HD به کارت گرافیک اختصاصی NVIDIA
خطوط PCIe چیست و x1، x4، x8 و x16 به چه معناست؟
رابط های فیزیکی PCIe را روی مادربرد خود خواهید شنید که به آنها اسلات، کانکتور یا پورت PCIe گفته می شود.
این پورت ها معمولاً بر اساس تعداد خطوط موجود مرتب می شوند و تعداد خطوط کل پهنای باند پشتیبانی پورت را تعیین می کند. استاندارد PCIe 5.0 سرعت انتقال 8 گیگابایت در ثانیه (GB/s) در هر خط را می طلبد.
توجه: کل پهنای باند یک خط بین ارسال و دریافت داده تقسیم می شود. بنابراین یک خط با پهنای باند 8 گیگابایت بر ثانیه می تواند همزمان 4 گیگابایت بر ثانیه ارسال و 4 گیگابایت بر ثانیه دریافت کند.
وقتی چیزی شبیه «PCIe 5.0 x1» روی یک محصول نوشته شده است، به شما میگوید که محصول از PCIe 5.0 استفاده میکند و یک خط PCIe دارد. وقتی «PCIe 5.0 x16» را میبینید، به شما میگوید که 16 خط از مجموع PCIe 5.0 موجود است که مربوط به کل پهنای باند 128 گیگابایت بر ثانیه است.
معمولاً پورتهای x1، x4، x8 و x16 PCIe اندازههای متفاوتی دارند که PCIe x16 بزرگترین و PCIe x1 کوچکترین است.
سخت افزارهایی که به آن پورت ها وصل می شوند بر این اساس اندازه می شوند. سختافزارهای جانبی، مانند پردازندههای گرافیکی، برای استفاده از پورت کامل x16 طراحی شدهاند، در حالی که چیزهایی مانند کارتهای صدا معمولاً از پورتهای x1 یا x4 استفاده میکنند.
دیدن پورت های x1، x4 و x16 PCIe در مادربردهای مصرف کننده معمولی بسیار رایج است. به طور معمول مادربردی که دارای پورت x8 است از پورتی استفاده می کند که اندازه فیزیکی یک اتصال x16 دارد، اما پهنای باند به سرعت پورت x8 محدود می شود. توجه به این نکته ضروری است که کانکتورهای کوچکتر PCIe همیشه می توانند به درگاه های بزرگتر بروند – اگر کارت رابط شبکه ای دارید که از پورت PCIe x4 استفاده می کند، می توانید آن را به هر پورت PCIe x8 یا PCIe x16 وصل کنید.
مرتبط:درایو جامد (SSD) چیست و آیا به آن نیاز دارم؟
علاوه بر پورتهای معمولی PCIe، یک نکته قابل توجه وجود دارد: اسلات M.2. پورت M.2 استانداردی برای درایوهای حالت جامد NVMe با سرعت بالا (SSD) است. M.2 از نظر فیزیکی با پورت های استاندارد PCIe سازگار نیست، اما از اتصال PCIe x4 استفاده می کند.
PCIe 5.0 چه تفاوتی دارد؟
مهمترین ویژگی PCIe 5.0 – و چیزی که همه به آن اهمیت می دهند – سرعت است. PCIe 5.0 دو برابر سریعتر PCIe 4.0 است.
x1 Max Unidirectional Bandwidth | x16 Max Unidirectional Bandwidth | Maximum Bidirectional Bandwidth | |
PCIe 1.0 | 250 MB/s | 4GB/s | 8 GB/s |
PCIe 2.0 | 500 MB/s | 8 GB/s | 16 GB/s |
PCIe 3.0 | 1 GB/s | 16 GB/s | 32 GB/s |
PCIe 4.0 | 2 GB/s | 32 GB/s | 64 GB/s |
PCIe 5.0 | 4 GB/s | 64 GB/s | 128 GB/s |
درایوهای پرسرعت M.2 NVMe از اتصال PCIe x4 استفاده می کنند. این بدان معناست که درایوهای NVMe که از سرعت PCIe 5.0 پشتیبانی می کنند، سرعت خواندن و نوشتن نزدیک به 16 گیگابایت بر ثانیه دارند. برای زمینه، SSD های معمولی SATA در حدود 550 مگابایت در ثانیه (MB/s) بالاتر هستند. درایوهای PCIe 5.0 NVMe – زمانی که وارد میشوند – قول میدهند حدود 30 برابر سریعتر باشند. زمان بارگذاری یک چیز از گذشته خواهد بود.
تقریباً همه از آخرین تکرار استاندارد PCIe چیزی دریافت میکنند، اما افراد و سازمانهایی که با «دادههای بزرگ» سروکار دارند، احتمالاً خوشحالترین ذینفعها خواهند بود. مراکز دادهای که سرویسهایی مانند فیسبوک، گوگل و سایر سرویسهای بزرگ را اجرا میکنند با حجم غیرقابل تصوری از داده سروکار دارند و میتوانند آخرین بیت از عملکرد رابطهای PCIe 5.0 را کاهش دهند. برنامه های علمی و مهندسی مطمئناً از افزایش پهنای باند نیز بهره مند خواهند شد.
PCIe 5.0 برای مصرف کنندگان چه معنایی دارد؟
تا زمان نگارش، آگوست 2022، چیز زیادی نیست.
در حال حاضر تعداد کمی از دستگاه های گرانبهای PCIe 5.0 در دسترس هستند و هیچ یک از آنها برای مصرف کنندگان معمولی یا حتی علاقه مندان هدف قرار نمی گیرند. انتظار میرود NVIDIA از PCIe 4.0 برای پردازندههای گرافیکی موردانتظار سری RTX 4000 خود استفاده کند، و مشخص نیست که پردازندههای گرافیکی سری Radeon RX 7000 AMD نیز رابط PCIe 5.0 را پیادهسازی کنند. هیچ درایو حالت جامد مصرفی که با استاندارد PCIe 5.0 طراحی شده باشد در دسترس نیست. تنها تعداد انگشت شماری از گزینه های سازمانی مانند PM1743 سامسونگ وجود دارد.
در آینده، قطعاً تغییر خواهد کرد – حتی اگر پردازندههای گرافیکی سری Radeon RX 7000 AMD و سری RTX 4000 NVIDIA از PCIe 5.0 استفاده نکنند، هر چیزی که موفق شود قطعاً این کار را خواهد کرد. درایوهای حالت جامد مصرفی که PCIe 5.0 را پیادهسازی میکنند مشاهده شدهاند، بنابراین احتمالاً دور از دسترس نیستند.
آیا در دسترس بودن قریبالوقوع دستگاههای PCIe 5.0 به این معنی است که باید عجله کنید و یک CPU کاملاً جدید Alder Lake، Raptor Lake یا Zen 4 و مادربرد مربوطه را فقط برای سازگاری PCIe 5.0 خریداری کنید؟ این بستگی دارد – اگر مایل به پرداخت حق بیمه برای پذیرش اولیه سختافزار PCIe 5.0 هستید و در واقع میتوانید از آن استفاده کنید، PCIe 5.0 یک جهش در عملکرد خواهد بود. اگر به هر حال قصد ارتقا دارید، مطمئناً دریافت چیزی با PCIe 5.0 ضرری ندارد.
با این حال، دستگاههای PCIe 5.0 احتمالاً تا چند سال دیگر معمول نخواهند بود، تا آن زمان، اینتل و AMD احتمالاً نسل جدید و سریعتری از پردازندههای مرکزی را عرضه خواهند کرد. اگر به دنبال آخرین و بهترین ها نیستید – یا در غیر این صورت به ارتقا نیاز ندارید – بهتر است پول را کنار بگذارید و منتظر بمانید تا دستگاه های PCIe 5.0 بیشتری در بازار وجود داشته باشد.
در این بین، استاندارد PCIe 6.0 قبلاً تعریف شده است. در دنیای سخت افزار رایانه شخصی، همیشه چیزهای جدیدتر و بهتر در افق وجود دارد.